9 Eylül 2016 Cuma

Hayao Miyazaki'nin En Güzel Anime Filmleri


1. Castle in the Sky (Gökteki Kale) - (1986 Japonya)



Animasyon ustası Hayao Miyazaki'nin ilk dönem yapıtlarından olan Castle in the Sky büyülü bir kristale sahip Sheeta isimli bir kızın uzak bir gelecekteki hikayesini anlatıyor. Uçan bir şatoyu arayan bu kızın yardımcısı da Pazu adında genç bir oğlan olacaktır. Taşıdığı değerli taş sebebiyle de korsanlarla ve yabancı ajanlarla mücadele etmek zorunda kalacak Sheeta çok zor bir dönemece girmek üzeredir.

2. My Neighbor Totoro (Komşum Totoro) - (1988 Japonya)


Anneleri, isimlendirilemeyen ve uzun süreli bir hastalığa yakalandığında ona daha yakın olmak için yattığı hastanenin yakınındaki eski bir eve taşınmak isteyen iki küçük kız, bir profesör olan babalarını da ikna edip bu kırsal yere taşınırlar. Küçük kızlar Satsuki ve Mei zamanla evin içerisinde onlarla birlikte yaşamakta olan, bazı varlıkların olduğunu fark ederler. Bu varlıklardan bir şekilde kurtulduklarında, evlerinin karşısındaki ormanda karşılaştıkları büyüleyici varlıklar iki kardeşi büyülü bir dünyanın içerisine sürüklerler. 


3. Spirited Away (Ruhların Kaçışı) - (2001 Japonya)




Spirited Away yeni bir şehre vardıklarında yanlışlıkla terk edilmiş bir parka gelip, buradan perilerin, hayaletlerin olduğu bir yere geçiş yapan 10 yaşındaki Chihiro Ogino'un hikayesini anlatıyor. Anne ve babasının perili kasabanın yemeklerinden yiyerek domuza dönüşmeleri Chihiro'nun onları kurtarma macerasının başlangıcı olacaktır. Hayaletlerin dünyasında kendine bir yer edinmeye çalışırken aynı zamanda ortaya çıkma riski de vardır.

3. Howl's Moving Castle (Yürüyen Şato) - (2004 Japonya)



Şapka dikerek geçimini sağlayan Sophie kız kardeşinin evine giderken Howl adındaki bir büyücüyle karşılaşır. Howl'ı takip etmekte olan kötü bir cadı Sophie'nin şapkacı dükkanına gelerek onu lanetler ve Sophie ihtiyar bir kadına dönüşür. How'ın Sophie'yi yürüyen şatosunda himaye etmeye başlamasıyla, laneti bozmak için birlik olacaklardır.

4. Ponyo (Küçük Deniz Kızı Ponyo) - (2008 Japonya)



İnsani, insani olduğu kadar çevreci, sımsıcak bir animasyon olan Küçük Denizkızı Ponyo bu sanatın büyük ustası Miyazaki tarafından beyazperde'ye aktarıldı. Küçük ve sevimli bir Japon balığı olan Ponyo'nun büyük hayali insan olmaktır. Bu umutsuz hayali onu maceradan maceraya sürükleyecektir. Bu esnada beş yaşındaki bir oğlan çocuğu ile arkadaşlık etme fırsatı yakalar. Bu arkadaşlık küçük dişi balığın en büyük hayaline ulaşmasına yardımcı olur. Çevre ve deniz kirlenmesine dikkat çeken bu sevimli film Japonya 'da gişe rekorları kırmıştır. Şimdi, Türk sinemaseverlerin de beğenisine sunulan filmin çocuksu hikayesiyle naif kitleleri derininden etkilemeyi başardığı söyleniyor.

5. The Secret World of Arrietty (Aşırıcılar) - (2010 Japonya)



Mary Norton'un çok sevilen fantastik romanı The Borrowers'dan adapte edilen bu anime film, 2010 yılında, Tokyo'nun batısındaki Koganei'de geçiyor. Hikaye Borrower adı verilen, sadece 10 cm boyunda olan ve normal boyutlardaki sıradan insan evlerinin yer döşemelerinin altında yaşayan bir grup ufak insan etrafında şekilleniyor. Olaylar, 12 yaşındaki Sho'nun, annesinin çocukluğunu geçirdiği eve gelmesiyle başlıyor. Sho arabadan inerken bir kedinin çalıların arasındaki bir şeye saldırmaya çalıştığını fark ediyor. Kısa bir süre sonra, kendisi de bir karga tarafından saldırıya uğrayan kedi kaçıyor. Merak içindeki Sho çalılığa gidip kedinin neyin peşinde olduğuna bakarken 14 yaşında bir Borrower olan Arrietty'i görüyor.

6. From Up on Poppy Hill (Tepedeki Ev) - (2011 Japonya)



Gençlik yıllarını yaşayan Umi, beş kişilik ailesinin en büyük kızıdır. Babası Kore Savaşı sırasında kaybolmuştur ama Umi onun döneceğine dair ümidini kesmez ve babasının dönme ihtimaline karşılık her gün çift flamayı evlerinden sallamaktadır. Tam da bu günlerde bir lisede ortaya çıkan bir öğrenci hareketinin ortasında kalır, bir yandan genç Jun'a aşık olur. Ama aralarında ikisinin de tahmin etmediği farklı bir bağ ortaya çıkar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Endüstri Mühendisliği Üzerine Küçük Bir Sohbet

Sosyal medyanın yaygın kullanımıyla eş zamanlı olarak sorgulanma sıklığını artırmış çoğu şeyin arasında olan bir soru: Endüstri Mühendis...